СТВОРЕННЯ
ЕЛЕКТРОННОГО НАВЧАЛЬНОГО ПОСІБНИКА В ПРОГРАМІ Constructor Electronic books 1.1.3
Анотація
Реальна необхідність
створення посібника для нашої професії виникла вже давно, адже не було, і досі
немає жодного такого, який би відповідав вимогам Державного стандарту ППП,
і щоб надавав допомогу в підготовці до
уроків учням і педагогам.
Почала вивчати матеріал і працювати над темою - «Організація процесу підготовки торгівельної зали до обслуговування», так,
як вона є фундаментом оволодіння професією. Цим посібником легко користуватись на різних сучасних гаджетах: в
комп'ютері чи ноутбуці, в планшеті, чи навіть в телефоні! Достатньо мати лише
посилання. І що важливо для мене, як
автора, надалі я зможу викладати матеріал в кожний розділ, а також
послідовно висвітлювати наступні теми та модулі.
Вступ
Моєю метою
було розмістити навчальну інформацію у текстовому, графічному, звуковому
вигляді, дібрати лаконічний відеоматеріал. І мені вдалось забезпечити
інтерактивність та зворотний зв'язок, зробити зручну навігацію та
гіперпосилання.
Основна
частина
Відкриваючи структуру, видно перелік блоків, кожен
з яких
містить наочний
ілюстративний матеріал. На мою думку, користування таким посібником буде,
зрозумілим, доступним та цікавим.
При натисканні на першу
теку Головна – відкриваються Титульна сторінка та Передмова. Наступна тека
Анотація розкриває актуальність посібника,
характеризує його концептуальні засади, роз’яснює структуру
змістового наповнення.
У Змісті зазначено всі розділи та вкладки.
Історію професії,
наскільки вона вишукана, популярна, її характер та перспективи – вказано у Введенні в професію. Це мотиваційний розділ,
де я надаю наочний приклад про досягнення наших здобувачів освіти, які
влаштувались на успішні підприємства нашого міста.
Основну частину я подала
досить інформаційною, але намагалась пояснити
навчальний матеріал більш детально і просто, щоб він легко сприймався
користувачами. Для цього я використала схеми, малюнки, таблиці та фото.
На прикладі теми Сервірування столу хочу показати, що матеріал подається в яскравих малюнках та сучасних фото, з детальним описом. Я намагалась використовувати якомога менше текстового викладення.
Окрему увагу приділяю Новітнім технологіям ресторанної галузі:
це і незвичайний, інноваційний посуд, і роботи-офіціанти, і феєрична 3-Д
проєкція перед подачею страви! Тут я використала презентації та відеоролики.
Технології ресторанної галузі постійно вдосконалюються, розвиваються, і дуже
зручно, що я в будь-який момент зможу їх занести в цей розділ.
У блоці Завдання для самостійної роботи, розміщено велику
кількість дидактичних матеріалів, які
допоможуть краще зрозуміти та засвоїти матеріал чи виконати завдання. Буде
доречним при дистанційному навчанні.
Тут є Картки засвоєння
прийомів, Картки-завдання, Фотоплакати, Картки-нагадування, Погодинні картки,
Картки домашнього завдання, тощо…
Блок контролю та корекції
передбачає матеріали, що допоможуть забезпечити
дотримання вимог охорони праці, і попередить помилки в роботі. До
користування - відповідні картки та презентації.
Завжди корисно взнати
щось цікаве для розширення свого світогляду.
Якраз у розділі Глосарій надаю приклади з професійного
життя. Ретельно обираючи Джерела
інформації, я спиралась, перш за все, на Державний стандарт професії. Я брала
до уваги Регіональний компонент і вимоги сучасного роботодавця та виробництва в
цілому.
Підбірку
робила таким чином, щоб більш детально і просто пояснити навчальний
матеріал, та щоб він був легкий для сприйняття. Використовувала друковані
та електронні джерела, а також інтернет-ресурси.
Блок Додатків складається з 15-ти елементів. Тут і мої особисті дидактичні матеріали,
презентації,- і відеоролики інших авторів.
Ось такий має вигляд
посібник у користувача.
Найголовніше,
що кожен Microsoft Word додаток можна роздрукувати чи скопіювати.
Дякую викладачу за грунтовну інформацію щодо створення електронного навчального посібника саме в цій програмі. Створення посібника-важка, клопітка і досить об'ємна й грунтовна робота. І це Вам вдалося, Олено Олександрівно! Сама виношу ідею по створенню посібника й обов'язково прийду до Вас за консультацією та допомогою. Подальших Вам успіхів у роботі й вдячних учнів!
ВідповістиВидалитиДякую Олено Анатоліїна за клопітку роботу. Данна тема дуже актуальна, для створення електронного підручника, потрібно мати великий запас навчального матеріалу, досвід. І ви його маєте. Посібник дуже змістовний та необхідний. Бажаю вам подальших успіхів
ВідповістиВидалитиДякую, Олено Анатоліївно, за Ваш матеріал. Цікаво, практично, змістовно. Містить багато корисної інформації, яку можна взяти за приклад при розробці електронного підручника.
ВідповістиВидалитиДякуємо, Олено, за досвід роботи з питання "Електронний посібник". Досить зручний для використання. Бажаю вам творчого натхнення та неодмінно поділитися практичним досвідом по створенню даних посібників із педагогами закладу.
ВідповістиВидалитиДякую Олено Анатоліївна, за цікаву і змістовну роботу. Особисто візьму за приклад, при створенні в майбутньому, власного електронного підручника. Вам бажаю успіхів в роботі особливо з учнями і впевнена, що проведена Ваша сумлінна робота, буде результативною.
ВідповістиВидалитиДякую. Зміст цього посібника - це не один рік вашої праці. Бажаю Вам творчого натхнення та сил у продовженні цієї роботи.
ВідповістиВидалити